Gyermekfogászat

Az első fogászati esemény a gyermek életében a fogzás. Ez hőemelkedéssel, esetleg lázzal, hasmenéssel, gyomorbél panaszokkal, étvágytalansággal járhat. Szinte mindig megjelenő kísérő tünet a fokozott nyálzás, a baba nyűgössége és az éjszakai álmatlanság. Ezeket a tüneteket zselével, hűtött rágókával, fájdalmat csillapító krémmel, homeopátiás szerekkel enyhíthetjük. A hasmenés és étvágytalanság esetén fontos a fokozott folyadékbevitel, ill. láz esetén a lázcsillapítás.

Gyermekfogászat
Az első fogorvosi vizit optimális esetben a 12-18 hónapban kellene, hogy megtörténjen, ugyanis ekkor már felismerhető az ún. „baby bottle” szindróma. Ez valójában egy baktériumnak (streptococcus mutans) és a gyermek helytelen táplálkozásának a következménye. Elsősorban a négy darab felső metszőfog érintett ebben a folyamatban. Ezek először krétafehérre elszíneződnek, majd rövid idő múlva már a barnára változott szuvas fogakat látjuk. Nagyon hamar elpusztul maga a fog és maradnak a gyökerek az ínyben. Ezek kezdetben fájdalmat, majd később, 5-6 éves korban már lelki problémát is okoznak csúnyaságuk miatt.

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fertőző betegség. A hároméves gyermekek egyharmadának már van beteg tejfoga!

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük gyermekeink egészséges fogait?

- A tejfogak jelentőségét nem szabad lebecsülni, egészségesen kell őket megőrizni a fogváltás idejéig.
- A cumisüveg használata ne váljon „szenvedéllyé”! A kisgyermek ne legyen cumisüveg-függő! Ne legyen „nyugtatószer”!
- A cumisüvegbe ne tegyen cukrot, fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmazó italt! (sem gyümölcslevet, sem tejet, kakaót, szörpöt, cukros teát stb) Kizárólag víz (forralt víz, babavíz), ill. cukor nélküli gyermektea kerüljön bele.
- Az állcsontok, a fogak, a rágóizmok és az ízületek fejlődése szempontjából nagyon lényeges a szoptatás. Csak a mellről való táplálás élettani ingere tereli megfelelő irányba ezt a folyamatot.
- Az újszülött, a csecsemő cumiját és kanalát lehetőség szerint ne nyaljuk le, mert ezzel átkerülhetnek a szuvasodást okozó baktériumok az ő szájába.
- 1 éves kor után cumisüveg helyett csésze vagy pohár használata ajánlott.
- 3-4 éves kor után a cumizás a szájpad deformitását okozza, ezért fontos, hogy ebben az életkorban már ne használja a gyermek.
- Az első tejfogakat kis fogkefével gyengéden dörzsöljük, tisztítsuk le az esti fürdetés alkalmával.
- Amikor már a gyermek tud öblíteni, elkezdhetjük a 250-500 ppm fluort tartalmazó fogkrémek használatát.
- Erőteljes rágásra ösztönző ételeket (gyümölcs, zöldség, kenyérhéja stb) adjunk gyermekünknek.
- Édességet csak főétkezés után fogyasszon és utána fél órával mosson fogat.
- Az esti fogmosás után csak a tiszta víz megengedett.
- Óvodás korban már naponta kétszer kell fogat mosni, ami minimum 7 éves korig a szülő feladata.

Nem kezeltetni egy tejfogat, csak azért, mert majd úgyis kiesik, súlyos felelőtlenség!

 

Szuvas tejfog? Barázdazárás? Kérjen időpontot most:

Bejelentkezés
A PrecízDent-nél lehetősége van online is bejelentkezni, így nem kell mérgelődni a foglalt telefonok miatt. Kérjük, az elérhetőségei mellett írja le, milyen problémában tudunk segíteni, meggyorsítva ezzel a munkavégzést.
Név
E-mail
Telefon
Megjegyzés
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót
Az időpont lemondása esetén, kérjük jelentkezzen, melyet megtehet telefonon, sms-ben, illetve email-ben, legalább 24 órával korábban. Ellenkező esetben készenléti díjat számítunk fel, melynek összege 5.000 Ft. Köszönjük!